Winy Maas

Winy Maas

Winy Maas is een bekende Nederlandse architect en heeft meegeholpen aan het ontwerp van de Rotterdamse markthal. Met zijn Rotterdamse bedrijf MVRDV is hij verantwoordelijk voor diverse vastgoedprojecten.

Winy is geboren in Schijndel op 17 januari 1958. Hij studeerde architectuur aan het RHSTL in Boskoop. In 1990 haalde hij tevens zijn diploma aan de Technische Universiteit in Delft.

Carrière

Winy startte zijn carrière in 1993 toen hij het bedrijf MVRDV opzette. Dit deed hij in samenwerking met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. De naam MVRDV is een samenvoeging van de achternamen van de eigenaren. MVRDV houdt zich vooral bezig met wereldwijde problemen die architecturaal inzicht nodig hebben. Een onderzoek dat is gebaseerd op ontwerp methoden heeft diverse inzichten nodig vanuit verschillende disciplines. MVRDV staat bekend om zijn uitgesproken gebouwen en ruimtelijke plannen en voorwerpen die steden en landschappen de mogelijkheden geeft zich te ontwikkelen tot een betere toekomst. Zij werken vaak samen met de Technische Universiteit in Delft. Ook hebben ze The Why Factory opgericht, een onafhankelijke denktank die onderzoek doet naar architectuur en urbanisme voor de stad van de toekomst.

Projecten

Met MVRDV heeft Winy vele opdrachten uitgevoerd. Zo heeft hij meegewerkt aan het hoofdgebouw van de VPRO en aan het WoZoCo (de woonzorgcomplexen) in Amsterdam. Door deze gebouwen heeft het bedrijf internationale bekendheid geworven.
Daarnaast hebben ze de Expo ontwikkeld, een gebouw in Hannover. Dit deden zij in 2000.
Ook staat de ‘Mirardor Building’ op naam van MVRDV. Dit gebouw is geplaatst in Madrid, Spanje, aan het C/Princesa de Éboli in 2005. Daarnaast hebben ze de Kunsthal in Rotterdam ontworpen en het station Rotterdam Centraal.
Ook heeft MVRDV meegeholpen aan het concept van de Markthal in Rotterdam in opdracht van Provast Nederland BV. Dit gebouw werd geopend in 2014.
Er zijn veel internationale projecten die Winy heeft uitgevoerd met MVRDV. Zo zijn de gebouwen te zien in Wenen, Paris, Tapei (Taiwan), Singapore, Hongkong, Schijndel en Amsterdam. De meeste werken staan momenteel echter in Rotterdam.

Nevenactiviteiten

Ook geeft Winy nog college. Dit doet hij aan het Massachusetts Institutie of Technology en aan de Technische Universiteit in Delft, bij de faculteit architectuur. In het verleden was hij docent aan de universiteit in Yale.
Naast het lesgeven houdt Winy zich onder andere bezig met het ontwerpen van toneelsets. Ook was hij curator in 2007 en trad hij als gastspreker op het International Design Semignar. Hij is tevens lid van de onderzoeksraad van het Berlage Instituut in Rotterdam. Ook is hij toezichthouder van de stedelijke ontwikkeling van Bjorvika in Oslo.

Publicaties

Naast de bovenstaande activiteiten heeft Winy diverse publicaties op zijn naam staan. Zo bracht hij onder andere het boek Skycar City uit in opdracht van Actar, Barcelona in 2008. Hierin worden werken gepresenteerd van twaalf studenten die de relatie tussen infrastructuur, architectuur en stedelijke vormgeving bespreken. In 2006 was Winy mede-auteur van het boek KM3 Excursions on Capacities, waarin wordt ingespeeld op globalisering en schaalvergroting. Ook Spacefighter, The Evolutionary City staat op naam van Winy. Dit is een project dat Winy in samenwerking deed met het Berlage instituut, MIT en cThrough.