Edwin Presser Monaco

Edwin Presser

Edwin Presser is een Nederlandse ondernemer. Hij heeft veel ervaring met het opkopen, opknappen en verkopen van bedrijven. Daarnaast is hij voetbalmakelaar, is hij actief op de beurs en is hij caféhouder in Soest. Edwin Presser is niet alleen actief in Nederland, hij heeft ook gedaan in Monaco en sinds een half jaar is hij begonnen met zijn eerste vastgoedproject: 4000 woningen in Georgië.

Onderneming in Monaco

De passie van Edwin Presser ligt bij het ondernemerschap. Hij onderneemt in verschillende branches en in verschillende landen. De afwisseling in de verschillende projecten, spreekt hem aan. Zo heeft hij een café, is hij eigenaar geweest van een benzinepomp, is hij voetbalmakelaar, heeft hij voor een financieel project in Monaco gewerkt. Op dit moment houdt hij zich bezig met een vastgoedproject in Georgië. Edwin Presser: “In Monaco wonen is me goed bevallen. Ik heb zware astma en COPD. Toen ik in Monaco woonde, merkte ik dat de schonere lucht en de hoeveelheid zonuren mij goed deden. In de toekomst hoop ik dan ook weer in een land te kunnen wonen waar de zon veel schijnt en de lucht schoon is, Georgië is een goede optie.”

4000 woningen

Edwin Presser: “Mijn vrouw is Georgisch, al woont ze al 28 jaar in Nederland. Zij kent veel mensen in Georgië en omdat er veel land te koop is, besloten we een vastgoedproject met 4000 woningen op te zetten. Naast de vele contacten die mijn vrouw in Georgië heeft, merken we ook dat we het een prettig land vinden om te ondernemen en te werken. De vergunningsaanvraag duurt niet jaren, zoals in het Nederland, maar maximaal twee maanden. De mensen werken er hard en de loonkosten liggen laag.” Edwin Presser werkt samen met een Nederlands bedrijf aan het project. Hij en zijn vrouw zorgen ervoor dat de bouwgrond wordt aangekocht, ze runnen het vastgoedbedrijf en zorgen uiteindelijk voor de verkoop van de woningen. Het Nederlandse bedrijf is verantwoordelijk voor de projectontwikkeling en de bouw.

Woningen bedoeld voor Georgiërs

De 4000 woningen worden op verschillende plekken in Georgië gebouwd met als doel de bevolking van goede huisvesting te voorzien. Edwin Presser: “De huizen zijn echt bedoeld voor de oorspronkelijke bewoners, dus niet voor mensen die een vakantiewoning zoeken of voor de Russen, die tegenwoordig veel naar Georgië trekken wegens de oorlog.” Ook wil Edwin Presser op een bepaald moment zelf in Georgië gaan wonen. “In Georgië is de lucht, net zoals in Monaco, ook schoner en schijnt de zon ook aanzienlijk vaker dan in Nederland, dus lijkt me dit ook een fijne plek om te wonen.”

Meerdere ondernemingen in Georgië

Edwin Presser ziet veel kansen in Georgië. “Ik sluit niet uit om nog een onderneming op te starten in Georgië. We zitten eraan te denken een resort te bouwen voor de vele toeristen die het land jaarlijks bezoeken. Tot nu toe bevalt de vastgoedontwikkeling me wel, dus wie weet zullen we later meerdere projecten starten. Maar eerst maken we dit af, want ik denk dat we nog wel twee tot drie jaar kunnen uittrekken om 4000 woningen gebouwd te krijgen.” Zijn onderneming als voetbalmakelaar kan hij gewoon in Georgië voortzetten. “Mijn vrouw kent veel Georgische voetballers, zij heeft namelijk in het verleden voor het Georgisch voetbalelftal als tolk gefungeerd. Dus ook in Georgië ben ik thuis in de voetbalwereld.”

Georgische kinderen helpen

Edwin Presser en zijn vrouw proberen ook zieke kinderen in Georgië te helpen. “We helpen af en toe Georgische kinderen die geen ziektekostenverzekering hebben. Als een kindje een operatie nodig heeft en de ouders kunnen die niet betalen, dan financieren wij dat. Wat we ook doen is poedermelk opsturen vanuit Nederland, bedoeld voor kinderen met lactose-intolerantie. Het doel is om uiteindelijk een stichting op te zetten waarmee we kinderen kunnen helpen waarvan de ouders geen ziektekostenverzekering kunnen betalen.”