Ruben Freudenthal

Ruben Freudenthal

Ruben Freudenthal is een Nederlandse projectontwikkelaar van woningen en kantoren. Hedendaags runt hij met zijn zakenpartner een succesvol vastgoedbedrijf. Al ruim vijf jaar kopen, ontwikkelen en beheren zij woningen, kantoorpanden, winkels en bedrijfsgebouwen. Hier schetsen we een zakelijk portret van Ruben.

Achtergrond

Ruben Freudenthal, geboren in Utrecht, is naar eigen zeggen een rasechte optimist. Hij houdt van hiken en van uitdagingen die hij kan omzetten in creatieve oplossingen. Ruben begon zijn carrière niet als vastgoedbelegger. Hij is van oorsprong fiscalist met als specialisatie vermogende particulieren en werd later partner bij een gerenommeerd accountantskantoor. Tevens was hij 20 jaar hoogleraar belastingrecht. Omdat deze werkzaamheden weinig voldoening meer brachten, besloot hij carrière te maken in een branche waar hij wel veel energie van kreeg.
Het begon met een vakantiewoning, die hij kocht en verbouwde. Later kwam er een pand in Leiden bij waar hij samen met zijn voormalig partner studentenwoningen van maakte. Hij had de smaak te pakken en zag een uitdaging in het uitbreiden van een eigen vastgoedportefeuille samen met zijn toenmalig partner. Meerdere panden, uiteindelijk wel 100, werden gekocht, verbouwd en verhuurd. Tot in 2008 de crisis uitbrak. Omdat veel banken zich terugtrokken, moest er een alternatief worden bedacht. Dit alternatief lag in het opbouwen van vastgoedfondsen met particuliere investeerders. Dit bleek zegevierend te zijn.

Een nieuwe start

In 2016 overleed de partner van Ruben Freudenthal. Toch besloot hij zijn werkzaamheden voort te zetten. Hij ontmoette al snel zijn huidige zakenpartner met wie hij nu zo’n vijf jaar een succesvol vastgoedbedrijf heeft. De gouden combinatie is de fiscale kennis van vastgoedontwikkelingen die Ruben beschikt en de ervaring die zijn zakenpartner in onroerend goed heeft. De samenwerking is dankzij snelle groei en een imposant portfolio succesvol te noemen.

Onderscheidende werkwijze

De werkwijze van deze samenwerking is helder: als ontwikkelende bouwer bieden Ruben en zijn partner vermogende particulieren en banken de mogelijkheid om in kansrijk vastgoed te investeren. Een deel van dit vastgoed voegen ze toe aan hun eigen portefeuille. Wat hun werkwijze onderscheidend maakt, is het kopen van gronden die anderen links lieten liggen omdat hier iets mee aan de hand zou zijn. Ruben en zijn partner zagen de kansen wel en maakten hier, door deze uitdagingen aan te gaan, een succes van. Het resultaat? 350 miljoen euro aan vastgoedontwikkelingen, zowel woningen als bedrijfspanden.
Factoren die belangrijk zijn voor de woningen waarin ze investeren zijn de hoge kwaliteit, de mate van duurzaamheid en het aantrekkelijke woonklimaat. Wat betreft de bedrijfspanden is het doel om verouderde bedrijventerreinen op een duurzame manier een nieuw leven in te blazen.

Plannen voor de toekomst

De missie is om de komende jaren ongeveer 450 woningen en 40.000 á 50.000 m2 aan bedrijfsonroerend goed toe te voegen aan de portefeuille. Een uitdaging die centraal staat is het toewerken naar meer gemixte vormen van wonen en werken binnen gebieden, bijvoorbeeld binnen bedrijventerreinen. Hier zien Ruben en zijn zakenpartner zeker kansen in als de OV-voorzieningen in deze gebieden goed zijn.