Marcel Blauwendraat

Marcel Blauwendraat

Marcel Blauwendraat is een bekende McDonald’s-franchisenemer. Hij bezit twaalf vestigingen in Amsterdam en is hiermee ook franchisenemer van het jaar geworden.

Droom

Marcel Blauwendraat is twaalf jaar als de eerste McDonald’s in Amersfoort wordt geopend. De dynamiek, de smaakvolle burgers en de reclames spraken hem zo aan dat hij dit als een droom zag; de wens om een eigen McDonald’s te openen was geboren. Maar Marcel Blauwendraat komt uit een slagersfamilie en als boeren-slagerszoon ligt het in de lijn der verwachting dat de zoon eenzelfde beroep kiest. Blauwendraat begon zijn eigen slagerij. “Ik heb nooit spijt gehad van slager zijn, en zeker niet van het ondernemen. Ik heb samen met mijn team vele onderscheidingen en prijzen behaald dankzij onze gedrevenheid. Mijn plan was om tien jaar lang een eigen slagerij te hebben om voldoende kapitaal op te bouwen en kennis en ervaring op te doen, zodat ik een eigen McDonald’s kon openen.”

Eerste filiaal

Nadat Marcel Blauwendraat uit de slagerswereld stapt, volgt hij nog een marketingopleiding. Marcel: “Toen ik mijn diploma NIMA A in handen had, onderzocht ik meteen wat mijn mogelijkheden waren voor het openen van een McDonald’s-filiaal. Het is me uiteindelijk gelukt en de eerste McDonald’s opende ik toen in de Amsterdamse Poort. Blauwendraat: “Van ‘snackbar’ naar speciaalzaak’ was mijn motto. De gasten bedienen als klanten in de slagerij met een team zoals ik gewend was. Samen waren we gedreven en hadden we lol.” Zijn aanpak werkte, want de omzet explodeerde het eerste jaar. Groei werd daardoor mogelijk want omzet is kracht en macht om te kunnen groeien. Het duurde dus ook niet lang voordat er een tweede filiaal werd geopend. “Vanaf het begin heb ik de ambitie gehad om de grootste te worden, niet om financiële redenen, maar vooral om trots te kunnen zijn en te kunnen zeggen: “McDonald’s, dat zijn wij…” Anno 2021 staat de teller op twaalf vestigingen in Amsterdam en Marcel Blauwendraat is hiermee zelfs McDonald’s-franchisenemer van het jaar geworden. Ook is hij in het bezit van de Fred L Turner Golden Arch Award, een indrukwekkende onderscheiding voor de beste franchisenemers van alle McDonald’s ter wereld.

Twaalf filialen

Met twaalf vestigingen heeft Marcel Blauwendraat achthonderd mensen in dienst. Contact met zijn medewerkers vindt hij belangrijk en hij geeft elke werknemer de kans om te groeien en zich te ontwikkelen. “Het team en ik hebben elke dag plezier in ons werk. We houden van Amsterdam met alles wat daaraan vast zit. Mensen opleiden van de grill tot aan het managen van een heel restaurant is de uitdaging. Die persoonlijke groei maakt hen gelukkig omdat collega’s hierdoor ook toekomst zien en deze bovenal ook hebben.”