Winno Pleijsier

Winno Pleijsier

Winno Pleijsier is medeaandeelhouder van de projectontwikkelbedrijven Borghese Real Estate, Borghese Logistics, COD en het familiebedrijf Pleijsier Bouw.

Familiebedrijf

Winno Pleijsier komt uit een ondernemersfamilie. Hij is de derde generatie die het familiebedrijf, samen met zijn broer Robert, Pleijsier Bouw voortzet. Winno Pleijsier: “Nadat ik mijn bouwkundestudie afrondde, ben ik direct het familiebedrijf ingestapt, dat op dat moment alleen nog een bouwbedrijf was.” Pleijsier Bouw had twee vestigingen, een in Genemuiden en een in Nijkerk. In 1998 zijn ze daarnaast ook begonnen met projectontwikkeling onder de naam Borghese. “In eerste instantie dachten we door projecten te ontwikkelen bouwvolume te creëren, maar gaandeweg ontwikkel je mooie dingen en voeg je waarde toe aan bestaande vastgoedobjecten, waardoor de focus verschoof van bouwen naar projectontwikkeling.” In 2013 is Borghese van zo’n grote omvang, dat ze besluiten het op te delen in twee takken: Borghese Real Estate en Borghese Logistics. In datzelfde jaar koopt Pleijsier ook de helft van de aandelen van COD in Amsterdam over, ook een projectontwikkelaar.

Activistische aandeelhouder

In de beginperiode dat Winno Pleijsier in het familiebedrijf stapte, was hij directeur van de verschillende vestigingen, nu is hij alleen nog aandeelhouder. “Maar ik noem mezelf wel een activistische aandeelhouder. Ik ben wel redelijk betrokken bij alle operaties, maar ik hoef geen handtekening te zetten. Ik ben meer coachend dan leidinggevend.” De werkzaamheden van Winno Pleijsier bestaan voornamelijk uit het nemen van beslissingen, het beoordelen van nieuwe projecten, relaties onderhouden en meedenken in bepaalde vraagstukken. Hij heeft een adviserende rol binnen het bedrijf. “Als een proces goed verloopt en er flow in de organisatie zit, haal ik daar de meeste voldoening uit, dat geeft me positieve energie.”

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Winno Pleijsier. Bestaande objecten krijgen bijvoorbeeld een nieuwe invulling; er worden kantoorpanden getransformeerd naar woningen en materialen worden hergebruikt. “We zijn nu bezig met een leegstaand kantoor dat wordt omgebouwd naar hypermoderne woningen met nieuwe energietechnieken, zoals warmtepompen. Dit kantoor krijgt ook verschillende woningen, zoals huur- en koopwoningen, maar ook studentenwoningen en woningen voor de zorg. Daarnaast is een van de eigen bedrijfspanden het meest duurzame kantoor van Nederland, met twee duurzaamheidscertificaten, BREEAM Outstanding en WELL Gold. Zo proberen we innoverend en onderscheidend te zijn en verschillende publieksgroepen te combineren.” Ook is circulair bouwen een thema waar Pleijsier zich mee bezig houdt. “We hebben een zogenaamde circulaire menukaart gemaakt. Op deze manier zien klanten welke mogelijkheden er zijn en kunnen ze kiezen in hoeverre zij het project circulair willen maken. We merken dat we met de circulaire menukaart redelijk nieuw zijn en dat het nog in de kinderschoenen staat. We zijn daar wel onderscheidend mee.”

Toekomst

Winno Pleijsiers grootste doelstelling is om mee te kunnen veren met de markt. “We hebben nu een platform ontwikkeld met een aantal ontwikkel- en bouwbedrijven die allemaal hun eigen specialismen hebben. We zijn op dit moment nog druk met de ontwikkelingen van hotels, maar ook in de logistieke sector. Ook zijn we net gestart met een platform op het gebied van zorgwoningen. We proberen mee te bewegen met wat de markt van ons vraagt. Nu is dat de zorg en morgen kunnen dat weer kantoren zijn die nieuw leven ingeblazen krijgen. Dat meebewegen met de markt lukt ons ook goed, omdat we een compacte organisatie zijn. En in de toekomst willen we dat op een iets grotere schaal gaan doen. We zijn momenteel aan het groeien en er zijn een paar nieuwe mensen in dienst om die nieuwe richting vorm te geven.”

Ontwikkelplatform BRIGHT

Nieuwe innovaties scouten, testen en toepassen op huidige en nieuwe vastgoedprojecten, dat is wat het nieuwe innovatieplatform BRIGHT gaat doen. BRIGHT is opgezet door vastgoedontwikkelaar COD Amsterdam. Winno Pleijsier: “Met dit ontwikkelplatform willen we vooruit denken. We willen innovatieve concepten, die gebruik maken van nieuwe en duurzame technieken, het ontwikkelproces en gebouwen duurzamer, gebruiksvriendelijker en efficiënter maken.” De focus ligt op het ontdekken van nieuwe technologieën in de vastgoedsector. Door deze nieuwe en innovatieve technologieën met elkaar te combineren, verloopt het proces efficiënter en kan er sneller gerealiseerd worden. “We willen strategische partnerships aangaan, waardoor projecten vernieuwend zijn en sneller gebouwd kan worden.”