André Kieboom

André Kieboom

André Kieboom verhuurt zichzelf aan bouwbedrijven als hoofd productie en bouwprojectleider. Dit doet hij vanuit zijn eigen onderneming A.C.H. Bouw- en Management.

Studeren

André Kieboom is opgeleid als metselaar en timmerman. In de eerste jaren van zijn loopbaan doet hij hierin ook ervaring op. Dan besluit hij zich verder te ontwikkelen en gaat hij weer studeren. “Je bent nooit te oud om te leren, daarom heb ik twaalf jaar lang, van mijn dertigste tot mijn tweeënveertigste, gestudeerd. Ik heb onder meer mijn aannemerspapieren gehaald en Bedrijfskunde gestudeerd.” Tussentijds deed hij ervaring op in bouwsector en in 2011 richtte hij zijn eerste eigen onderneming op. “Ik had altijd al een mooi bouwbedrijf voor mezelf willen hebben, maar dat heb ik nooit echt doorgezet. Uiteindelijk besloot ik toch voor mezelf te beginnen en dat liep meteen goed.” Helaas werd het succes André Kieboom teveel. “Ik kreeg voldoende werk, maar ik had onvoldoende personeel. Door de economische crisis kon ik moeilijk aan personeel komen en daarnaast hadden leveranciers langere levertijden, waardoor ik afspraken niet altijd kon nakomen. Dit alles bij elkaar heeft me de das omgedaan. In 2018 moest in mijn faillissement aanvragen.”

Ondernemer

André Kieboom liet het er niet bij zitten en is na zijn faillissement meteen weer gaan kijken naar de mogelijkheden. “Ik heb geleerd dat je als bouwbedrijf niet te snel moet willen groeien en goed moet kijken naar wat de economische omstandigheden zijn voordat je nieuwe opdrachten aangaat. Na het faillissement heb ik in overleg met mijn curator gekeken naar mijn mogelijkheden. Ik ben weer opnieuw voor mezelf begonnen, maar dit keer verhuur ik mezelf als hoofd productie en projectleider aan bouwbedrijven.” De werkzaamheden van André Kieboom bestaan voornamelijk uit het aansturen van de calculatie, werkvoorbereiding en de projectleiding, en af en toe doet hij wat calculatiewerk. “Ik ben eindverantwoordelijk voor alle projecten die door het bouwbedrijf worden uitgevoerd. Daarnaast ondersteun ik ook de organisatie waar ik nu voor werk. Mijn taak is om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.”
Vijf jaar lang is André Kieboom actief geweest in het onderwijs. “Ik heb lesgegeven op HBO Bouwkunde op de Hogeschool in Zeeland. Ook heb ik op de aannemersopleiding in Breda lesgegeven voor het vak Commerciële Bedrijfsvoering. Ik ben zelfs twee jaar directeur geweest van de Aannemersopleiding in Breda.” Het liefste combineert André Kieboom zijn bouwwerkzaamheden met het onderwijs, maar op dit moment ligt zijn focus op de bouwprojecten. “De bouwsector, deel uitmaken van het bouwproces, dat is echt mijn corebusiness. Daar focus ik me dan ook volledig op. Wellicht wil ik in de toekomst weer voor de klas staan, maar ik weet niet of ik dat nog kan volhouden, werkweken draaien van zestig tot zeventig uur.”