Watze de Vries

Watze de Vries

Watze de Vries had een flinke vastgoedportefeuille in Amsterdam, momenteel werkt hij bij een vastgoedbedrijf en zijn ambitie is om een duurzaam vastgoedbedrijf op te richten waarmee hij onder andere energieneutrale woningen ontwikkelt.

Modellencarrière

In het laatste jaar van zijn beroepsopleiding werd Watze de Vries ontdekt als model. Nadat hij zijn diploma had behaald, ging hij dan ook aan de slag als professioneel model. “Ik had niet per se de ambitie om model te worden, maar toen ik werd ontdekt, heb ik tweeënhalf jaar de wereld over gereisd als model. Het reizen en het ontmoeten van veel verschillende mensen vond ik heel inspirerend en een bijzondere ervaring om mee te maken, maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. Als nuchtere Fries vond ik het lastig om me in zo’n oppervlakkige wereld te begeven.”

Van textiel naar vastgoed

Na zijn modellencarrière wordt Watze de Vries vertegenwoordiger van een kledingmerk. De textielindustrie bevalt hem wel en daarom start hij vervolgens samen met een Turkse zakenpartner een eigen onderneming op in Turkije, een textielproductiebedrijf. Na een tijdje wordt Watze de Vries ernstig ziek waardoor hij wordt opgenomen in een Turks ziekenhuis. “Voor mij was dat het punt waarop ik besloot terug te keren naar Nederland. Ik ben toen een textielbedrijf in Nederland begonnen, dat was samen met een van de huidige eigenaren van het kledingmerk Scotch & Soda.” In die periode kocht Watze de Vries zijn eerste pand in Amsterdam en maakte hij de switch van textiel naar vastgoed. Hij bouwde een vastgoedportefeuille op in Amsterdam. “Ik ben trots op wat ik toen bereikt hebt. De Amsterdammers waardeerden mijn manier van werken: stipt zijn en het nakomen van afspraken.”

Loondienst

Door onder andere de crisis en het failliet gaan van een Duitse bank moest Watze de Vries het eindelijk bekopen met een persoonlijk faillissement. Hij moest daarna zijn carrière weer opnieuw opbouwen. Het vastgoed blijft voor Watze de Vries een interessante business en daarom werkt hij nu bij een vastgoedbedrijf. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het aankopen, ontwikkelen en verhuren van vastgoed. “Ik heb een interessante en boeiende functie met veel vrijheid. Ik mag zelf vastgoed opzoeken en voorleggen voor goedkeuring, maar het liefste word ik weer zelfstandig ondernemer.”

Groen vastgoed

Watze de Vries heeft zelfs al een naam voor zijn toekomstige onderneming: Multi Green Investment. Hiermee wil hij zich richten op duurzaam en groen vastgoed, dus gas- en CO2-loos. “Als je ooit failliet bent geweest, is het des te moeilijker om weer iets op te bouwen, maar inmiddels heb ik weer nieuwe kanalen en contacten opgedaan waaruit samenwerkingen kunnen ontstaan.” Watze de Vries wil woonunits ontwikkelen die bijna energieneutraal zijn en snel gebouwd kunnen worden. De woonunits zijn circulair, dit houdt in dat alle bouwstoffen niet uit de aarde worden onttrokken, maar worden gebouwd uit gekweekt hout. De woningen worden gebouwd vanaf dertig, veertig, zestig en 120 vierkante meter en kunnen aan elkaar gekoppeld en gestapeld worden. “Dit idee heb ik niet zelf bedacht, maar ik ga kijken of ik dit ook met Multi Green Investment kan realiseren. Met mijn vastgoedbedrijf wil ik mij hierbij op het noorden gaan richten. Er zijn al een aantal gemeentes enthousiast en hebben interesse.”