Soner Sari

Soner Sari

Soner Sari is directeur-grootaandeelhouder van Young Dominium Management, het bedrijf dat studentencomplex HiCondo in Amsterdam-Zuidoost beheert. Sari heeft als nieuwkomer een frisse kijk op vastgoedbeheer. Met een klein team ontwikkelde hij een slim softwarepakket. Sari is ook een man met een missie: hij wil iets betekenen voor kwetsbare groepen in de maatschappij.

Studenten en statushouders

“Onze doelgroep zijn studenten. Daar staat niemand om te springen omdat ze weinig geld hebben. Dat maakt het nu juist interessant voor ons. Dan kunnen we iets terugdoen voor de samenleving. Studenten kan je niet uitknijpen, ze hebben al niks. Ook statushouders wil niemand hebben, maar daar ben ik nu met de gemeente over in gesprek. Ik wil er 20 tot 50 huisvesten. Deze mensen zijn alles kwijt, dat kan iedereen overeenkomen. Daarom wil ik wat terugdoen. Als je veel geld wilt verdienen moet je expats nemen. Ze hebben veel te besteden en huren de eerste de beste woning”, aldus Sari.

Wij doen het anders

HiCondo bestaat uit 355 studio’s in het sociale segment van de woningmarkt. Sari: “Wij doen het anders. We kunnen het jammer genoeg niet goedkoper maken, maar wel beter. Als je bij ons huurt leveren wij de woning schoon op, netjes geschilderd en met een splinternieuwe keuken. Bij de concurrent moet je zelf behangen, verven en nieuwe vloerbedekking leggen.” En Sari biedt 24/7 service aan de huurders. “Als er iets is, dan zijn we er binnen twintig minuten. Al is het 5 uur ‘s nachts.”

Voormalig kantoor ABN AMRO

HiCondo is een modern wooncomplex voor jongeren en studenten. In 2016 is Wooncomplex HiCondo opgeleverd. Daarmee werd het voormalige kantoorgebouw van ABN AMRO aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost onder architectuur getransformeerd naar een ultramodern energiezuinig wooncomplex. De naam HiCondo is bedacht door een neefje van Sari, die toen 11 jaar oud was. Het complex is gebouwd in een H-vorm. Condo betekent appartement.

Betaalbare woningen

Sari kocht het complex in 2014 van ABN AMRO. De bank wilde gaan slopen maar dat was duur. De broer van Sari had het plan om er studentenwoningen in te vestigen. De gemeente Amsterdam was direct enthousiast, wegens het grote tekort aan betaalbare kamers voor studenten. Met de bank en de gemeente gingen ze om de tafel zitten en ze waren ze er snel uit.

Gigantische klus

Het was een gigantische klus om het kantoorgebouw van 13.000m2 te transformeren tot een wooncomplex. De broers Sari waren beiden nieuw op de vastgoedmarkt, maar ze leerden snel. Twee jaar na de aankoop, in 2016, kwamen de eerste huurders.

Eigen software ontwikkeld

Soner Sari werd na de oplevering de beheerder van het complex. Dat doet hij vanuit zijn bv Young Dominium Management. Er zijn slechts vijf werknemers. “We hebben als nieuwelingen een andere kijk op vastgoed. We hebben met een klein team onze eigen software ontwikkeld. Het gevolg is dat we met een minimale inspanning het maximale voor onze huurders kunnen doen. In het softwarepakker zit namelijk zowel het technische als het financieel beheer. Dat is ongekend voor de vastgoedmarkt. Woningbouwcorporaties hebben wel negen softwarepakketten waar ze mee werken.”