Daan Bruggink

Daan Bruggink

Loopbaan

In 2004 richtte Daan Bruggink architectenbureau ORGA architect op en is daar tot op heden nog steeds werkzaam als architect. Hij startte het bureau met het idee dat ecologisch en duurzaam bouwen de nieuwe standaard moest worden. Hiervoor ging hij steeds meer gebruik maken van biobased materialen. Dit zijn hergroeibare en hernieuwbare grondstoffen die in plaats van fossiele grondstoffen kunnen worden gebruikt.
Voordat hij zijn eigen architectenbureau begon studeerde Daan Bruggink tussen 1995 en 2003 Bouwkunde Architectuur aan de TU Delft. Tijdens zijn studie werd zijn interesse in de natuur en het zogenaamde biomimetica aangewakkerd. Biomimetica is het imiteren van technieken uit de natuur. Al tijdens zijn studie werkte Daan Bruggink voor een ecologisch architectenbureau, maar na zijn studie besloot hij toch voor zichzelf te beginnen.
Daarnaast geeft Daan Bruggink regelmatig lezingen over zijn ervaring met deze revolutionaire manier van bouwen en zijn kennis over deze methoden. Daan Bruggink is onder meer lid van het expertpanel van Duurzaam Gebouwd, dit is een kennisplatform voor duurzaam bouwen. Bovendien werkt Daan Bruggink veel samen met universiteiten en instellingen om biobased materialen verder te ontwikkelen.

Prijzen en onderscheidingen

Inmiddels is Daan Bruggink voor zijn duurzame manier van werken al meerdere keren in de prijzen gevallen. In 2013 ontving hij van de gemeente Nijmegen het zogenaamde ‘Groene Lintje’. Ook was hij in datzelfde jaar Alumnus van het Jaar van de TU Delft vanwege zijn passie voor het biobased bouwen en zijn betrokkenheid binnen de rest van de bouwsector. Ook won Daan Bruggink de Nederlandse Bouwprijs 2013 in de categorie Talent, omdat hij zich actief inzet voor het gebruik van biobased materialen bij bouwwerken.

Over ORGA architect