Jan-Dirk Paarlberg

Jan-Dirk Paarlberg is een Nederlandse vastgoedmagnaat. Momenteel woont hij in Londen. Hij is niet getrouwd en heeft geen kinderen.
Jan-Dirk is geboren op 17 februari 1957 in Amsterdam. Zijn vader handelt in aardappels. Al snel blijkt dat hij hoogbegaafd is, waardoor hij een jaar over kan slaan op de middelbare school. Toch verveelt hij zich op school en besluit daarna gelijk naar New York te vertrekken. Al eerder is hij met zijn carrière gestart, hij koopt een pand aan de Leidsekruisstraat in Amsterdam terwijl hij zeventien jaar oud is. Daarvoor krijgt hij geld van zijn oma.

Carrière

Jan-Dirk begint bij Bear Stearns in 1974, waar hij in eerste instantie geen uitdagende functie heeft. Hij wordt aangenomen om de post rond te brengen en telefaxen te versturen. Uiteindelijk wordt hij wel in de gelegenheid gesteld een studie te beginnen. Na drie jaar verhuist Jan-Dirk weer naar Nederland, waar hij tevens voor Bear Stearns gaat werken. Daarna werkt hij een korte periode bij de Rabobank. Na een tijd verhuist hij naar Londen, omdat hij zich verveelt bij de Rabobank. Op 26 jarige leeftijd krijgt hij een baan aangeboden bij de Salomon Brothers, waar hij leiding mag geven aan 60 mensen. Na een periode van zes jaar is deze afdeling uitgegroeid tot een afdeling waar in totaal 1400 mensen werken.

Ook de grote vastgoednamen Willem Endstra, Klaas Hummel en John Wijsmuller werken met Jan-Dirk samen. Aan Willem Endstra verkoopt hij de jachthaven Seaport Marina voor een groot bedrag. Deze haven is gelegen in IJmuiden. Jan-Dirk koopt de Euromast van Wim en Jaap Don. Hij betaalt daar bijna vier miljoen gulden voor in 1996. Tevens is Jan-Dirk eigenaar van Bolenstein. Dit historisch landgoed is gelegen in Maarssen. Hoewel hij in Londen woont, is hij wekelijks te vinden in Maarssen. Het landgoed wordt gekocht van Matthijs van Heijningen. Tevens is hij eigenaar van de restaurants van de Oyster Groep. Ook van de Merwerde Groep is Jan-Dirk mede-eigenaar. Deze organisatie bezit panden op de P.C. Hoofdstraat in Amsterdam en de Lijnbaan in Rotterdam.

Vermogen

In 1990 koopt Jan-Dirk het bedrijf Mediamax. Dit mediabedrijf is bijna failliet. Echter weet Jan-Dirk er weer een succesvol bedrijf te maken en verkoopt dit bedrijf in 2000 voor een groot bedrag aan Viacom.

Naast dat Jan Dirk Paarlberg veel vermogen bezat, bezit hij ook de rechten op het werk van Wim Sonneveld. Wim Sonneveld is een Nederlandse cabaretier die in 1974 overleed. Jan-Dirk is bevriend geraakt met Huub Janssen. Huub is een erfgenaam van Wim Sonneveld.

Door de Quote 500 wordt hij jaarlijks opgenomen in de Rijke lijst. Hij heeft een vermogen van €280 miljoen en staat daarmee op de 103e plaats. Ook is Jan-Dirk genomineerd voor de prijs van Vastgoedman van het Jaar in 2002. Momenteel is er echter beslag gelegd op het vermogen van Jan-Dirk.